Nieuws tot 2022

Hieronder het nieuws tot eind 2021. Daarna is het nieuws in de blog-vorm gestart. Omdat ook onderstaande nieuwsitems leuk zijn om terug te zien, is de oorspronkelijke nieuwspagina bewaard.

Veentrapper in kerstsfeer

Hoe mooi kan het zijn: een bezoek van de Kerstman en Kerstvrouw op onze Veentrapper 4 van Fietsmaatjes Amstelveen.

Wat een happening om zo op de Veentrapper duofiets van Fietsmaatjes Amstelveen een beetje Kerstsfeer te brengen, vertelde Mieke Regeling.

We hebben vanmiddag een fantastische afsluiting van onze Kerstwinkel gehad. 150 Kerststukken die afgelopen weekend zijn gemaakt hebben we met een super enthousiaste groep vrijwilligers en de Kerstman en Kerstvrouw bij bewoners in Bovenkerk rondgebracht. Ook een aantal oud-Bovenkerkers in de Westwijk werd niet vergeten.

Dit is allemaal mogelijk gemaakt door Bewonersplatvorm Bovenkerk!

En door naar de volgende…

Vijfde fiets!

We hebben subsidie van de gemeente Amstelveen ontvangen voor een vijfde fiets. In de subsidietoekenning schreef de gemeente: ‘Fietsmaatjes Amstelveen heeft afgelopen drie jaar laten zien dat zij een solide organisatie heeft opgebouwd. Wegens de grote vraag en succes van fietsmaatjes, worden de huidige vier fietsen volop gebruikt en is er behoefte aan uitbreiding. Daarom kennen we de subsidie toe vanuit budget Gezond in Amstelveen’. We zijn blij en trots dat we dit met z’n allen bereikt hebben en dat de gemeente deze resultaten waardeert.

Aangepaste soepelere Coronamaatregelen bij Fietsmaatjes Amstelveen

Naar aanleiding van de toename aan Corona-besmettingen zijn bij de Veentrapper 1 (Huize aan de Poel) en Veentrapper 4 (Middenhof) de kuchschermen weer teruggeplaatst. Alle Veentrappers zijn dus weer voorzien van een kuchscherm.

Zorgvuldigheid en voorzichtigheid blijft geboden. De vrijwilliger heeft de taak om niet te schromen om het fietsen de cancelen op het moment dat er bij coronacheck klachten uitwijzen, dan wel gerede twijfel kan bestaan, over de (Corona)gezondheid van vrijwilliger dan wel gast. De Coronacheck vindt voor het fietsen plaats en wordt afgestemd met de gast of diens begeleider.

Stem bij Rabo ClubSupport op ons!

Beste vrienden van Fietsmaatjes Amstelveen,

De stemperiode voor Rabo ClubSupport is van start gegaan en duurt tot en met 25 oktober 2021.

Leden van Rabobank Amstel en Vecht kunnen hun stem uitbrengen op de deelnemers die zij een warm hart toedragen.

Fietsmaatjes Amstelveen, een club die geheel uit vrijwilligers bestaat, is één van de deelnemers van de Rabo ClubSupport 2021.

Als u lid bent van Rabo Amstel en Vecht nodigen wij u uit een stem op onze organisatie uit te brengen. Hoe meer stemmen u uitbrengt op ons, des te hoger zal de bijdrage zijn die wij ontvangen. Wij moeten het hebben van donaties. De opbrengst zullen wij aanwenden voor het onderhoud van onze vier duofietsen (binnenkort vijf!). Zo kan iedereen blijven genieten van fietsen met een maatje op een elektrisch ondersteunde duofiets.

Dit jaar  kan er weer gestemd worden door leden van de Rabobank via de Rabo App en Rabo OnlineBankieren.

Tevens kunt gebruik maken van de volgende link: https://www.rabo.nl/clubsupport

Vrijwilligersdag 2021 Fietsmaatjes Amstelveen

We zijn heel erg verheugd om alle vrijwilligers weer te mogen uitnodigen voor een Vrijwilligersdag. Door Corona kon deze vorig jaar niet plaatsvinden, de laatste keer was alweer twee jaar geleden.

 In die tijd is Fietsmaatjes enorm gegroeid: we beschikken nu over maar liefst 81 vrijwilligers voor totaal zo’n 90 gasten. Corona is weliswaar een spelbreker geweest maar het is gelukt om – met de benodigde veiligheidsmiddelen – toch te blijven fietsen en om meer mensen te interesseren voor Fietsmaatjes.

 In april van dit jaar hebben we bij de diverse woonzorgcentra in Amstelveen vier fietsdagen georganiseerd en daarvoor jullie hulp ingeroepen. Velen van jullie waren daarbij aanwezig en vonden het heel leuk en zinvol, niet alleen om te fietsen maar ook met elkaar kennis te maken. De vrijwilligersdag is daarom een belangrijk moment om met elkaar in contact te komen.

Dit jaar zal de vrijwilligersdag plaatsvinden op zaterdag 6 november van 10:30 uur tot 15:00 uur.

Het team en het bestuur van Fietsmaatjes vinden het van groot belang om contact te hebben met alle vrijwilligers: zonder jullie kunnen wij niet fietsen! We zouden het dan ook erg fijn vinden als jullie tijd vrij kunnen maken voor deze speciale dag. Je fietst met z’n tweeën, maar met jou doen nog 80 Amstelveners dat. Met al die “collega’s” moet je ook af en toe iets gezamenlijks doen. Daarnaast wil je misschien iets meer betekenen voor Fietsmaatjes: op de vrijwilligersdag hoor je waar we als team nog op zoek naar zijn en wat jij misschien nog meer voor ons kunt betekenen. Kom daarom naar de Vrijwilligersdag en laat je stem horen!

Aanmelden vóór 28 oktober

In verband met de organisatie en de catering willen we graag z.s.m. weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Meld je in ieder geval aan vóór 28 oktober, dan hebben wij nog tijd om iedereen in te delen. Maar liever eerder uiteraard!

 Aanmelden:

 We hopen op een grote opkomst!

 Vriendelijke groeten,

 Namens Fietsmaatjes team, Paul van ’t Wout, Patrick Röling, Prem van Dijk, Yvonne Jacob

Soepelere Coronamaatregelen en Fietsmaatjes Amstelveen

Er zijn genoeg mensen gevaccineerd waardoor sinds 25 september jl. de coronamaatregelen zijn versoepeld. 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht.
In de Teamvergadering van Fietsmaatjes hebben we 4 oktober 2021 de implicaties van deze versoepelingen voor onze gasten en vrijwilligers besproken.

 1. Kuch/ spatschermen:
  • Er geldt een overgangsfase tot 2 november 2021.
  • Van Veentrappers  VT1 (Huize aan de Poel) en VT4 (Middenhof) zijn de kuchschermen weggehaald, VT2 en VT3 hebben nog een kuchscherm.
  • Indien een gast of vrijwilliger alsnog voorlopig uit voorzorg wenst te fietsen met een kuchscherm dan is dit mogelijk door gebruik te maken van één van de twee alsnog voorlopig met een kuchscherm uitgeruste Veentrappers. Deze overgangsmaatregel is geen verplichting en wordt aangeboden tot in ieder geval 2 november a.s. wanneer de nieuwe persconferentie / evaluatie van de overheid verdere versoepelingen uitwijzen, dan wel de overheidsmaatregelen ongewijzigd blijven.
 2.  We hebben aanpassingen aangebracht in het Coronaprotocol. Een aantal punten geven aan dat zorgvuldigheid en voorzichtigheid geboden blijft en dat de vrijwilliger de taak heeft om niet te schromen om het fietsen de cancelen op het moment dat er bij coronacheck klachten uitwijzen, dan wel gerede twijfel kan bestaan, over de (Corona)gezondheid van vrijwilliger dan wel gast.
  • De Coronacheck vindt voor het fietsen plaats en wordt afgestemd met de gast of diens begeleider
  • Er is geen verplichting tot 1,5 meter afstand buiten.
  • Afstand bewaren is uitgangspunt.
  • Alsnog binnen 1,5 meter afstand geen monddoekjes
  • Uitgangspunt dat vrijwilliger en gast gevaccineerd zijn.
 3. Klik op 211004-FMA-Coronaprotocol-versie-2.1 voor het nieuwe protocol dat van nu af aan geldig is.

We verwachten dat jullie het Coronaprotocol ter harte nemen en er naar zullen handelen.
Blijf gezond en let goed op elkaar,

Namens het Team Fietsmaatjes Amstelveen, Clemens Ham, secretaris

De Week van de Ontmoeting (30 september – 7 oktober 2021)

In de Week van de Ontmoeting willen organisaties extra aandacht geven aan de mogelijkheid voor mensen om
elkaar te ontmoeten in het kader Een tegen Eenzaamheid. Het afgelopen 1,5 jaar zijn door de pandemie steeds
meer mensen in eenzaamheid terecht gekomen. Daarom is de Week van de Ontmoeting is dit jaar extra
belangrijk.

Maar wat is eenzaamheid? Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Bij eenzaamheid voelt je je niet
verbonden. Er is minder contact met andere mensen dan je zou willen. We zijn ons ervan bewust dat er vaak
meer achter eenzaamheid zit.

De afgelopen weken stond een reeks van artikelen in het Amstelveens Nieuwsblad van telkens een andere organisatie die iets vertelde over wat eenzaamheid betekent en wat zij als organisatie daarin kunnen betekenen.

Met dit programma willen organisaties u een week bieden waarin voor iedereen wel iets bij is en hopen een lage
drempel te bieden in het ontmoeten van andere mensen.

Mensen doen ertoe en ontmoeten helpt.

Fietsmaatjes Amstelveen doet ook mee. Van 30 september tot en met 7 oktober 2021 kunt u bij ons (proef)fietsen op de duofiets.

Heeft u altijd graag gefietst maar lukt het niet meer om dat zelf te doen? Dan is Fietsmaatjes een uitkomst! Samen met een vrijwilliger gaat u een heerlijk fietstochtje maken, bijvoorbeeld in het mooie Amsterdamse Bos of in de Bovenkerkerpolder naar
Nes aan de Amstel: aan u de keus. U zit naast elkaar op een comfortabele grote fiets, dus behalve fietsen kunt u ook gezellig met elkaar praten. Onze fietsen zijn elektrisch aangedreven, u hoeft niet mee te trappen maar het mag uiteraard wel. De fietsen zijn
veilig en voorzien van een Corona scherm. Maak een afspraak en bespreek waar u wilt starten, bijvoorbeeld Wijkcentrum Middenhof of Huis aan de Poel, maar een andere locatie kan ook. Tijd: 10:00 tot 11:00 en 11:15 tot 12:15 uur of 13:00 tot 14:00 en 14:15 tot 15:15 uur
Aanmelden bij: Yvonne Jacob (06 4244 0071 | e-mail yvonne.l.m.jacob@gmail.com ) of Prem van Dijk (06 5107 3345 e-mail premvandijk@xs4all.nl )

Voor het hele programma zie https://www.participe-amstelland.nu/doe-mee/week-van-de-ontmoeting/

AmstelveenSport organiseert ‘Amstelveen on Wheels’ op het Stadsplein in Amstelveen

Op zaterdag 18 september 2021 gaat AmstelveenSport de Nationale Sportweek in Amstelveen groots openen! Op deze dag organiseren zij ‘Amstelveen on Wheels’ op het Stadsplein in Amstelveen. De opening is om 11.00 uur (startschot) met een spinning les van 20 minuten. Er zijn op dat moment 30 spinningsfietsen ter beschikking welke ze het liefst allemaal hebben gevuld.

Als een van de partijen waarmee AmstelveenSport dingen probeert op te zetten zal van Fietsmaatjes Amstelveen onze voorzitter Michael Douqué mee doen aan de opening en op een van de spinningstoeltjes plaatsnemen.

Van 12.00 tot 15.00 uur zullen er ieder half uur spinningsessies van 20 minuten georganiseerd worden. De sessies zijn vrij toegankelijk en iedereen mag deelnemen!

Naast deze activiteit is er nog een parcours welke middels verschillende voertuigen (op wielen) afgelegd kan worden. En natuurlijk kunt u op dat parcours de Veentrappers van FIETSMAATJES AMSTELVEEN uitproberen!! Dus kom kijken en probeer eens.

Zie voor meer informatie op https://amstelveensport.nl/events/opening-nationale-sportweek-amstelveen-on-wheels/.

Gouden koffie ochtend in restaurant Bij Klaasje (Brentano)

Op donderdag 16 september is er bij restaurant Bij Klaasje een speciale (Gouden) koffie ochtend voor bewoners van Klaasje Zevenster en mensen uit de wijk Bankras. Fietsmaatjes Amstelveen is aanwezig met een duofiets en nodigt belangstellenden uit om een klein kennismakingsritje te maken met onze vrijwilliger Yvonne Jacob. Vanaf 10:30 uur in de Klaasje Zevensterstraat 103 in Amstelveen.

Wij zoeken een vrijwilliger (m/v), die …

… in het kader van de dagopvang in het Woonzorgcentrum De Luwte, eens per twee weken wil fietsen op de duofiets met bezoekers van de dagopvang. Tijdsinvestering: 2 uur per 2 weken. Info: coordinator@fietsmaatjesamstelveen.nl

Feestdag “De Luwte” op 27 augustus 2021: wij zijn er ook!

Vrijdag 27 augustus is er bij de Luwte weer een grote buiten activiteit tgv het 100 jaar bestaan. Fietsmaatjes Amstelveen is er ook bij met een fiets en onze vlaggen. Mensen kunnen dan ad hoc een ritje maken. Heeft nog iemand zin om dit met ons te doen? Kom dan kijken op Wimbledonpark 361. Wij zijn er van 10:30 tot rond 16:00 uur.

Fietsmaatjes Amstelveen fietst volgens het Coronaprotocol.

 • Dankzij een samenwerking met Brentano heeft Fietsmaatjes Amstelveen nu de beschikking over een derde stalling in ’t Huis aan de Poel. Daarmee is Fietsmaatjes Amstelveen nu te vinden in drie wijken; het Keizer Karelpark, Kostverloren en Groenelaan.
 • In januari is onze voorzitter Michael Douqué tijdens het Amstelveens sportgala 2020 in het Cobra museum verkozen tot Amstelveens sportvrijwilliger van het jaar. Hier zijn we ontzettend trots op!
 • Onze tweede stalling aan de Jeanne d’Arclaan in de wijk Kostverloren is vanaf nu officieel in gebruik.
Fietsmaatjes Amstelveen in de prijzen bij Rabo ClubSupport
 • Fietsmaatjes Amstelveen is in derde geworden bij Rabo ClubSupport! Hierbij kwam een prachtige prijs van €3.154,95. Dit komt erg van pas bij de aanschaf van onze vierde fiets.
 • Er is momenteel nog genoeg plek voor zowel gasten als vrijwilligers. Aanmelden dus!
 • Goed nieuws: de derde fiets is geleverd en wordt gebruiksklaar gemaakt voor het nieuwe jaar!
 • De fietsen staan mooi overdekt in de stalling voor Verpleeghuis Groenelaan. Daarnaast hebben we ook een nieuwe stalling voor onze derde duofiets. Meer info volgt.
RTV Amstelveen was aanwezig bij de officiële ingebruikname van de duofietsen de ” Veentrappers” .
De Veentrappers 1 en 2 worden onthuld.
De wethouders en sponsor maken een ritje met de nieuwe fietsen (Bron: AmstelveenBlog)
 • De feestelijke ingebruikname van onze fietsen op 17 mei 2019! Bron: Amstelveen Blog
Met trots heeft Fietsmaatjes Amstelveen zijn eerste fietsen in ontvangst genomen op 10 april j.l.
 • Onze stichting is op 30 mei 2018 opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers.
 • Onze stichting bestaat geheel uit onbezoldigde vrijwilligers.  
 • AmstelveenSport (voorheen Sportbedrijf Amstelveen) ondersteunt ons in de opstartfase.
 • Sinds 14 september 2018 is Fietsmaatjes Amstelveen als ANBI aangewezen.
 • We hebben in de tweede helft van 2018 een grote donatie van € 6.500 van het Schipholfonds ontvangen voor de aanschaf van een duofiets. Daarnaast zijn ook de eerste kleinere donaties ontvangen.
 • Met de grote donatie van zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid kunnen we nu twee fietsen bestellen! Ze staan gepland om ingezet te worden in de wijken Groenelaan en Bankras/Kostverloren.
 • We hebben de stallingen voor de twee duofietsen gevonden.
 • De Gemeente Amstelveen heeft ons een aanzienlijke subsidie toegekend, waarmee we de operationele kosten voorlopig kunnen dekken.
 • We verwachten begin 2019 de eerste tochtjes met de duofiets te kunnen maken. De eerste twee fietsen zijn besteld en worden in maart verwacht.
 • Vrijwillige fietsers (fietsmaatjes) en onze gasten (deelnemers) die graag willen fietsen, kunnen zich binnenkort aanmelden. 
 • Artikel in Amstelveens Nieuwsblad:  klik hier.
 • Sponsors blijven uiteraard van harte welkom!
 • Het team is in 2018 druk bezig geweest met de opzet van een goede organisatie rondom het fietsen. Dat doen we met veel plezier en vertrouwen in de toekomst!