Rabo ClubSupport doet schenking aan Fietsmaatjes Amstelveen

Ook dit jaar heeft Fietsmaatjes Amstelveen weer meegedongen naar een bijdrage van Rabo ClubSupport om onze stichting te ondersteunen bij het ter beschikking stellen van duofietsen aan iedereen die daar behoefte aan heeft. En dankzij de leden van Rabobank die op ons gestemd hebben, kwamen ook wij in aanmerking voor een schenking. Dinsdagmiddag 2 oktober was er in wijkcentrum de Bolder in Amstelveen op een uiteindelijk mooi droog moment een tot in de puntjes voorbereide samenkomst tussen de Rabobank en Fietsmaatjes Amstelveen. Op die bijeenkomst zou worden bekend gemaakt hoe hoog de schenking zou worden.

Terwijl we in de serre van de Bolder al keuvelend koffie met appelgebak nuttigden, wachtend op de dingen die komen gingen, werden we overvallen door Stefaan Decraene, voorzitter hoofddirectie Rabobank Nederland. Hij had een filmploeg bij zich die de uitreiking vastlegde voor interne promotie aan medewerkers over wat de Rabobank doet voor clubsupport en daarmee Fietsmaatjes Amstelveen.

De heer Decraene overhandigde ons een cheque van € 2.765,81 als bijdrage in de aanschaf van een nieuwe elektrisch ondersteunde duofiets. Waarvoor we natuurlijk de Rabobank en alle leden van de Rabobank die op ons gestemd hebben heel erg bedanken.

Op de foto: De uitreiking van de cheque. Vlnr Edwin Meissen (bakkerij Out en lid ledenraad Rabobank), Michael Douqué (voorzitter Fietsmaatjes Amstelveen), Watte de Wit (Fietsmaatjes-gast), Patrick Röling (secretaris Fietsmaatjes Amstelveen), Stefaan Decraene (voorzitter hoofddirectie Rabobank Nederland)

Stem op Fietsmaatjes Amstelveen met Rabo ClubSupport

Van 2 tot 24 september 2024 kunt u weer stemmen. Tenminste wanneer u lid bent van de Rabobank. Dat lidmaatschap is gratis als u een bankrekening hebt bij die bank. Elk jaar ondersteunt de Rabobank een aantal goede doelen die leden selecteren door er op te stemmen. De afgelopen jaren waren er voldoende stemmers op Fietsmaatjes Amstelveen om een bijdrage te mogen ontvangen. Ook dit jaar hopen we op dat u (ook) op ons stemt. Dat kan via de Rabobank app maar ook via https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport/stemmen.

Geschiedenis van het fietsen in Amstelland

Twee van onze coördinatoren Finette en Paul bezochten het Fietsmuseum Velorama in Nijmegen in het centrum aan de Waalkade. Dat bezoek inspireerde Paul om te kijken naar de geschiedenis van het fietsen in Nederland. De fiets is een echte Nederlandse uitvinding! Toch? Nietwaar?
Natuurlijk niet, de Fransen, Engelsen, Duitsers, zelfs Amerikanen en een enkele Canadees waren de Nederlanders een tiental jaren tot enkele decennia voor. 

En raad eens, de eerste Duofietsen dateren ook al uit de jaren 1880!

Wat een fantasie en technische inventiviteit werd er aan de dag gelegd blijkens de prachtige modellen fietsen die sinds 1861 werden ontworpen. 
Dat uiteindelijk Nederlandse smeden, koetsenbouwers, zadelmakers (voor paarden) en andere technisch gekwalificeerde vaklieden de kans zagen om in Nederland fietsen te maken en ook zeer succesvolle modellen op de markt te brengen is na ruim 125 jaar volkomen duidelijk.

De heer Gertjan Moed, oprichter en initiatiefnemer van het Velorama verzamelt en restaureert al sinds de jaren 1980 fietsen van over de hele wereld. In het museum zijn veel fietsen te bewonderen. Ook is er een compleet ingerichte werkplaats en zijn er tal van materialen zoals emaillen uithangborden, boekwerken van Nederlandse fabrikanten te bekijken

Een volgende speciale editie van het Nieuwsmaatje zal geheel gewijd zijn aan de historie van het fietsen in Amstelland: 127 jaar Fietsen in Nederland

Rit Evaluaties

In het SamenFietsen systeem kun je het aantal gereden kilometers bijhouden, een technische storing melden en iets over je ritje schrijven. Sommige fietsmaatjes zijn kort van stof, anderen maken er een heel proza van. Een kleine bloemlezing:

Mooie, zonnige rit naar Zevenhoven (enkele reis 18 km). Mijn moeder wil namelijk graag haar nicht in Zevenhoven bezoeken, waar ze al jarenlang niet was geweest. Heen en teruggegaan via de Middenweg door Bovenkerkerpolder. Dat beviel haar zeer. Ze heeft alweer vervolgplannen.

Genoten van de Japanse Bloesem. Koffie bij de Geitenboerderij. De lente komt eraan!  

Slechts één korte rit met Louisette om haar af te leveren bij de bowling waar de dagbesteding vandaag naartoe ging. Terug langs huis gegaan om de fiets schoon te maken, dat was wel nodig! Triest om te horen dat N… nu permanent is opgenomen in Westwijk zorgcentrum. Je zag hem iedere week slechter worden, de laatste keer dat ik met hem fietste wist hij nog wel wie ik was maar hij praatte toen behoorlijk wartaal. Hij was zo’n gezellige en sportieve gast, jammer dat het zo moet gaan…  

Mijn moeder wilde graag naar het Bloesempark en naar het Amstelpark. Beide zijn gelukt. Heen via het bos, terug langs de Amstel. Ondanks dat het best hard waaide en het fris was, ging het goed.  

Blauwe luchten, stevige zuidwesterwind en weer samen genoten!  

Help! Een lekke band…

In het vorige nummer van Nieuwsmaatje vertelden we dat een in het bos gestrand koppel gered werd door “Bicycle Repair Man” René van der Knaap. Hij repareerde de lekke band en had een aantal houten blokken meegenomen om de fiets op te zetten. Eenmaal thuisgekomen bedacht hij dat een kleine krik wel handig zou zijn om in de noodgevallen tas te doen. Wie handig genoeg is kan dan onderweg zelf de band plakken. Hij ging gelijk aan de slag en heeft inmiddels voor alle fietsen een krik gemaakt. 

In de (rug)tasjes die bij de duofietsen liggen om onderweg mee te nemen vind je een Simson reparatiedoosje met bandenlichters, een binnenband, een pompje en bovengenoemde houten steun. Door de fiets op te tillen en het steuntje onder de achteras vlakbij het wiel te plaatsen komt het wiel vrij te hangen. Zet de parkeerrem daarbij wel vast!
Je kunt proberen het lek te vinden en te plakken maar het is soms beter om de binnenband te vervangen en pas na terugkeer de oude band te plakken. Het pompje is klein en de band wordt niet echt hard maar je kunt zo tenminste wel thuiskomen.

Berichten uit Ouderkerk

door Bob Swart – Coördinator Ouderkerk aan de Amstel 

Afdeling Ouder-Amstel is de afgelopen maanden flink actief geweest. Niet alleen met het dagelijks gebruik van de duofiets maar ook op “bestuurlijk” vlak. We hebben de samenwerking gezocht met Stichting Coherente, de welzijnsorganisatie in de gemeente. Dat heeft vooralsnog geleid tot onderzoek naar mogelijkheden om ook in Duivendrecht een eigen afdeling op te starten, net als in Ouderkerk onder de bestuurlijke vleugels van Amstelveen. Dat vraagt om zelfstandig werkende coördinatoren, een eigen fiets met stalling en voldoende vrijwilligers en gasten om de zaak draaiend te houden. En uiteraard de financiën die daarbij horen. De gesprekken erover zijn op dit moment gaande. 

In Ouderkerk hebben we de mogelijkheden onderzocht om de ontmoetingsmomenten die Coherente voor ouderen organiseert, te gebruiken om geïnteresseerden op de duofiets te krijgen. Belangstelling genoeg maar niet in een format zoals dat bij verzorgingstehuizen prima blijkt te werken. Uiteindelijk was de opbrengst een fikse aanmelding van gasten maar gelukkig ook een aantal vrijwilligers. Op dit moment worden de vrijwilligers ingewerkt en gekoppeld aan de nieuwe gasten. Altijd weer een mooi proces om te begeleiden. 

Een en ander resulteert in een flink intensiever gebruik van onze Veentrapper. En dat is waar het uiteindelijk toch allemaal om gaat.

Fietsmaatjes uit heel Nederland op bezoek bij Fietsfabriek HUKA

De fabrikant van de duofietsen HUKA uit Oldenzaal nodigde vrijwilligers van alle Nederlandse Fietsmaatjes uit om kennis te maken met de nieuwe duofiets, de Orthros, en een kijkje te nemen achter de schermen bij HUKA. Fietsmaatjes Amstelveen heeft inmiddels deze nieuwe Orthros aangeschaft dus een paar belangstellenden uit het team zijn 2 april naar Oldenzaal gereden en werden welkom geheten in het Experience Center van HUKA. 

De ontvangst was zeer hartelijk, we werden verwend met heerlijkheden bij de koffie en de lunch maar het belangrijkste was natuurlijk de kennismaking met het HUKA-team en de rondleiding door de fabriek. Er waren ongeveer 25 Fietsmaatjes aanwezig, Amstelveen werd vertegenwoordigd door Paul Rodenburg, René van der Knaap en Yvonne Jacob.

Tijdens de presentaties door directeur Rob Lotgerink en zijn collega’s Jos Gortemaker, Peter Nordkamp en Ronald Huttenhuis stond vooral het Fietsplezier voorop en de belangrijke rol die Fietsmaatjes hierin vervult.

HUKA bestaat bijna 50 jaar, hun eerste driewielfiets kwam uit in 1990 en ze richten zich nu 10 jaar op de constructie van speciale fietsen zoals de duofiets en rolstoelfietsen. Hun focus ligt op “oplossingen die je mobiel houden”; we zagen hiervan prachtige voorbeelden van speciale fietsen voor alle leeftijden.

De tijd hebben ze mee, de ouderenpopulatie groeit, in beweging blijven is belangrijk, driewielers zijn meer en meer geaccepteerd en de fiets is milieuvriendelijk en duurzaam.

De rondleiding langs de verschillende afdelingen van dit sympathieke bedrijf was erg interessant. Sommige onderdelen worden nog deels met de hand gemonteerd.
Uiteraard was er tijd om de nieuwe Orthros te besnuffelen en uit te proberen. Deze nieuwste duofiets is onlangs als Veentrapper 8 opgenomen bij Fietsmaatjes Amstelveen.

Huka levert duofietsen via een dealernetwerk in Nederland en Europa. In Amstelveen is dat van Rietschoten Tweewielers op de van der Hooplaan. Fietsmaatjes is in heel Nederland een belangrijke afnemer van de duofietsen en Huka is betrokken bij de ervaringen die door het veelvuldige gebruik worden opgedaan. Hierdoor worden de fietsen steeds verbeterd en kunnen wensen van gebruikers worden toegepast.

Uitbreiding Team

Het Fietsmaatjes team is uitgebreid. Patrick Röling was jarenlang penningmeester en neemt nu secretariaatswerkzaamheden van Clemens Ham over. Onze nieuwe penningmeester is Willibrord Koot.

Willibrord is 61 jaar en sinds 2022 fietsmaatje voor zijn slechtziende broer. In het verleden was hij actief als penningmeester voor sportverenigingen en ouderraad. Zijn beroep is Finance Manager voor diverse startups. Willibrord heeft een partner en twee volwassen zoons. 
Welkom bij het bestuur Willibrord!

Oproep aan handen en voeten

We zijn als vrijwilligersclub flink aan het groeien. Er wordt veel gefietst en onze vloot Veentrappers wordt intensief gebruikt. Maar techniek vraagt ook om onderhoud.
In de ritevaluatie kunt u melden als er iets aan de fiets mankeert. Met een technische ‘meldkamer’ en een paar fietswachten doen we zo ons best om elke fiets veilig en soepel te houden en liefst zo snel mogelijk. Een belangrijke rol hierin heeft rijwielhersteller Bert van Rietschoten die de meer ingrijpende reparaties voor ons doet.

Omdat we allemaal vrijwilligers zijn en niet iedereen altijd beschikbaar kan zijn, is het belangrijk om een flinke pool van Fietswachten te hebben. In een Whatsapp-groep delen we onze oproepen en beschikbaarheid waarbij de technisch coördinator de regie en eindverantwoordelijkheid heeft voor de afhandeling van de meldingen. Vele handen maken licht werk en de voeten kunnen dan lekker meedraaien. Wil je een steentje bijdragen, meld je dan aan bij ondergetekende en je zult veel dankbaarheid oogsten.

Prem van Dijk, technisch coördinator
prem.van.dijk@fietsmaatjesamstelveen.nl